maandag 12 november 2007

CIJFERS EN STATISTIEKEN

Het is erg belangrijk voor elke site: het bereik. En bij de NOS is dat niet anders. Niet in de zin dat onze inkomsten afhankelijk zijn van het totaal aantal bezoekers of pageviews, maar vooral omdat onze organisatie als publieke omroep haar legitimatie onder meer ontleent aan het aantal mensen dat we met onze activiteiten bereiken. Ik blogde daar al eerder over.
Ook wij volgen dus met argusogen de maandelijkse cijfers. Maar daar begint tegelijkertijd de verwarring. Welke cijfers het meest betrouwbaar zijn en wat nou het echt maatgevend is voor succes (pageviews, bezoekers, herhaald bezoek), blijft namelijk tamelijk arbitrair. Zelf kijk ik vooal naar unieke bezoekers per maand als maat voor het bereik en gebruik ik twee bronnen: STIR en Sitestat. Maar zelfs tussen die twee bronnen zitten grote verschillen.

Laten we eens naar de cijfers van september kijken (de laatste verschenen cijfers van STIR).
De STIR Webmeter zet in de maand september het NOS domein op plaats nummer 14 van alle Nederlandse webdomeinen met 18,1 % bereik onder Nederlanders van 13 jaar en ouder.


Vraag ik sitestat echter het aantal unieke bezoekers uit te draaien voor de maand september, dan is dit het resultaat:

Dat zijn volgens Sitestat dus ruim 4,1 miljoen unieke bezoekers tijdens de maand september. Maar hoe verhouden die twee getallen zich tot elkaar?

Volgens STIR zijn er 13,5 miljoen Nederlanders boven de 13. Bij 18,1 % bereik betekent dat volgens mij dat we in september een kleine 2,5 miljoen mensen van 13 jaar en ouder hebben bereikt. Dat is veel minder dan de 4,1 miljoen unieke bezoekers van Sitestat. Hoe kan dat? Eigenlijk zijn er maar twee mogelijkheden:
1. Kinderen van 13 en jonger bezoeken héél vaak de NOS sites.
2. Er wonen veel meer mensen in Nederland dan we denken.

1 opmerking:

zjuul zei

3. 1 bezoeker gebruikt meerdere computers
4. bezoekers accepteren geen sitestat cookies
5. De buitenlanders hebben het gedaan! ;-)